EL REFUGI ANTIAERI

el-refugi-antieriSituat just al costat de l’estació de tren, el refugi antiaeri de l’estació és el primer refugi museïtzat de Catalunya. Es tracta d’un refugi excepcionalment ben conservat, excavat directament a la roca granítica, amb més de 110 metres de galeries.

El refugi va ser construït pel veïnat de la Garriga, l’any 1938, sota les ordres de la Junta de Defensa Passiva local i va servir per a protegir dels atacs aeris la població, especialment quan les bombes franquistes colpejaren mortíferament el municipi el dia 29 de gener de 1939.

És precisament l’angoixa i l’absurditat de la guerra el que pretén posar de manifest la recuperació del refugi antiaeri de l’estació: mitjançant plafons, elements d’àudio i amb un magnífic audiovisual, la visita al refugi us permetrà conèixer l’evolució del conflicte a Catalunya i, en concret, a la Garriga; la vida quotidiana a la reraguarda republicana; els estralls provocats pels atacs aeris franquistes; els treballs de protecció de la població de la reraguarda…
 

Visites guiades / Itineraris

El refugi antiaeri forma part de l’itinerari de descoberta “Patrimoni i Memòria” que podeu fer amb les nostres GUIMO (guies mòbils). Una visita diferent, al teu aire i ritme! 

El refugi antiaeri, també, forma part d'activitats guiades, programades mensualment:

- Visita guiada al refugi antiaeri, cada segon dissabte de mes. A les 11h davant mateix del refugi. Cal fer reserva prèvia!

- Visites teatralitzades al refugi, programades en motiu dels Actes de Commemoració del Bombardeig de la Garriga (1936-1939) i la Garriga pel foment de la Pau. Consulteu agenda.

Informació i reserves a info@visitalagarriga.cat o bé 610 477 823. Per aquest espai cal fer reserva prèvia, places limitades!

Passejades virtuals

Voleu conèixer i descobrir els  100 metres de galeries excavades a la roca pels mateixos garriguencs i garriguenques? Entreu, mireu i passejeu en aquesta proposta virtual que us proposem! Mira aquí.

Video

Video del Centre de Documentació Històrica de la Garriga (CDH):  Aviació i guerra a la Garriga; el camp d'aviació de Rosanes i el bombardeig

 

imatge

imatge

imatge

imatge

imatge

imatge

imatge

imatge

imatge

imatge

imatge

imatge

imatge

imatge

imatge

imatge

imatge
imatge
imatge
imatge
imatge
imatge
imatge
imatge