La Doma

L'anàlisi de les prospeccions geofísiques ha de permetre obtenir mapes del subsòl per avaluar-ne l’estat i plantejar posteriors intervencions arqueològiques

Si la passada primavera es van realitzar una sèrie de treballs de manteniment i restauració a les parets interiors de la Doma, que van permetre descobrir noves pintures murals, aquest mes de febrer, s'ha realitzat un treball basat en prospeccions geofísi-ques en el conjunt històric.

L’acció s’emmarca en les tasques de rehabilitació i posada en valor de l’església i el cementiri i l’objectiu és obtenir mapes del subsòl per avaluar el potencial arqueològic del conjunt i plantejar posteriors intervencions.

Consulteu la notícia publicada a VOTV

S’ha treballat en tres àmbits (l’interior, a la placeta d’accés i a la zona del cementiri medieval, i a les feixes de les domeries vella i nova), emprant un georadar, en un total d’uns 900 m2.
Les dades tridimensionals que permet obtenir aquesta tècnica generen visualitzacions del subsòl a diferents profunditats de manera no invasiva.

Ho explica la geòloga i especialista geofísica Helena Ortiz, qui afegeix que l’objectiu és veure “com les estructures evolucionen en profunditat. És una representació molt visual que ens permet entendre les ano- malies que veiem en el subsòl”. Ortiz afegeix que un cop es tenen les dades, es creuen amb documentació i se’n fa un informe el més complet possible.

Des de l’àrea de Patrimoni de l’Ajunta-ment s’explica que aquesta intervenció ha de servir per tenir el màxim d’informació de la Doma, de cara al dia en què s’hagi de fer una intervenció arqueològica, i per recollir-ne dades històriques de gran valor.

D’altra banda, des del dia 16 de febrer, s’estan analitzant les restes humanes trobades a la gruta subterrània que es va descobrir a la sagristia de l’església. L’estudi ha de servir per determinar el número mínim d’individus localitzats i alguns paràmetres demogràfics bàsics, com l’edat, el sexe i determinades patologies.