Dues noies espai termal Balneari Blancafort

Segons dades de Lab Turisme de la Diputació de Barcelona, la salut mental i el benestar s'han convertit en factors molt importants per als europeus a l'hora de triar els seus viatges i decidir les destinacions.

El redescobriment i d’aquesta tipologia de turisme consisteix en l’organització i pràctica de vacances i escapades amb l’objectiu d’aconseguir el benestar tant físic com mental, mitjançant la combinació d’activitats saludables.

Així , es preveu un creixement d’aquesta tipologia de turisme, tant en l’àmbit d’empreses i institucions que comencin a incloure aquesta tipologia d’activitats a la seva oferta, com turistes que comencin a desplaçar-se a la província de Barcelona amb la motivació de fer practiques relacionades amb el turisme Wellbeing per aconseguir millorar el seu benestar físic i emocional. És una tendència global que sens dubte afectarà al territori.

Durant Setmana Santa ugment de reserves hoteleres a la província de Barcelona

La Setmana Santa de l’any 2022 va marcar l’inici de la recuperació de l’activitat turística, després de la crisi del sector provocada per la Covid-19. Una recuperació que continua a l’alça, tal com assenyala les dades de l’estudi de la Diputació de Barcelona sobre l’Activitat turística a la província de Barcelona, i que apunten a un augment del nombre de reserves hoteleres (s’incrementen 4 punts percentuals respecte l’any passat i se situen en un 60% del total de reserves de l’any passat en aquesta data) i dels dies d’anticipació de la reserva, que enguany, se situa en els 43 (1 setmana més que l’any passat). La quota de reserves domèstiques segueix sent predominant (52,4%), tot i que ha perdut pes respecte 2022, a favor dels mercats internacionals.

La tarifa mitjana de la despesa prevista per aquesta Setmana Santa se situa en els 180 euros

Segons aquestes tendències recollides per l’estudi de la Diputació, a la província de Barcelona (menys Barcelona ciutat), a deu dies per Setmana Santa, l’estada mitjana per a les reserves registrades en hotels entre Dijous Sant i Dilluns de Pasqua serà de 3,7 nits, lleugerament per sobre de l’estada mitjana de l’any anterior i el pic d’entrada de les reserves fetes actualment se situa en el dissabte 8 d’abril. Pel que fa a la tarifa mitjana diària de les reserves efectuades en hotels és de 179,3 euros, un 7,6% superior. L’estudi també assenyala que la majoria de les estades serà en parella (45,8%) i un 21,3% seran en família.

Pel que fa a la procedència de les reserves per aquesta Setmana Santa a la província de Barcelona, les domèstiques continuen obtenint el percentatge més elevat de reserves (52,4%), si bé la seva quota de mercat s’ha reduït respecte 2022 (64,3%), a favor dels mercats internacionals. D’aquests últims destaquen el francès, amb un 7,1%; el Regne Unit, amb un 4,1%, i l’Alemany, 3,8%. Amb xifres més baixes, segueix el procedent d’Estats Units, d’Italia, de Suïssa i de Bèlgica.

La Destinació de Barcelona, en el 9è lloc del rànquing de destinacions internacionals

La Destinació Barcelona (província de Barcelona) s’ha situat en el 9è lloc del rànquing de destinacions internacionals en cerques d’allotjament a Google, aquest mes de març, i en el 7è lloc, en els vols, segons l’estudi de “Perspectives d’activitat turística a la Destinació Barcelona”, elaborat per l’Observatori de Turisme de Barcelona, participat per la Diputació de Barcelona. A més, durant les últimes setmanes, el volum de cerques de la Destinació ha seguit una tendència a l’alça.

Les consultes més populars dels últims 90 dies, s’han tornat a concentrar, principalment, en Barcelona, poblacions costaneres (Sitges, Castelldefels i Cubelles) i Montserrat. Entre les consultes en augment es troba, de nou, interès per Sitges, tal com apunta l’estudi.

Pel que al nombre de reserves en hotels, tal com apunta l’estudi “Perspectives d’activitat turística a la Destinació Barcelona”, durant les últimes quatre setmanes, les reserves d’hotels pes propers 3 mesos també s’han incrementat i s’han situat per sobre de les del mateix període de l’any passat. Pel que fa a la procedència, les reserves domèstiques també han estat les més freqüents a Barcelona regió (58,5%). Les reserves provinents de França han continuat a la primera posició de les reserves internacionals a Barcelona regió(9,1%), seguides de les dels Estats Units (7,9%)i el Regne Unit (4,3%).

Quant al grup de les reserves, 4 de cada 10 reserves per a estades a Barcelona regió han estat per viatjar en parella. Les han seguit les reserves en solitari (38,2%) i les reserves en grup (12,0%). Finalment, l’estada mitjana de les reserves per estades entre abril i juny se situa pràcticament als mateixos nivells que al mateix període de 2022: en 3,4 nits a Barcelona regió (Província menys Barcelona).

Perfil del turista a l’Entorn de Barcelona

El perfil del turista pel que fa al gènere i l’edat es manté força estable al 2022 comparant les dades amb les dels anys anteriors: els homes suposen més del 60% i l’edat mitjana es troba al voltant dels 44 anys a l’Entorn de Barcelona (Província menys Barcelonès).

El motiu de la visita al 2022 s’assembla més a les dades prepandèmia que no pas a les obtingudes els dos anys anteriors. Al 2022, el turisme d’oci supera el 65%, i el professional se situa al voltant del 20%. A més, el grup de viatge a l’Entorn de Barcelona ha estat de 4 persones i de 3 al Barcelonès. En ambdós casos valors superiors als del 2021 i 2020 però encara no s’arriba a les dades prepandèmia. El grup de viatge més important a l’Entorn de Barcelona és el familiar seguit del de parella.

Per arribar a les destinacions de l’Entorn de Barcelona el principal mitjà de transport és el vehicle propi (47,7%) seguit de l’avió (35,6%). Al Barcelonès s’imposa l’avió amb un 78,2%. En els dos territoris incrementa el percentatge de l’avió respecte els dos anys anteriors però encara no arriba a les xifres obtingudes al 2019.

La contractació amb agència de viatges o operadors tuíistics s’incrementa discretament a l’Entorn de Barcelona. En canvi, a la comarca del Barcelonès ha anat creixent any rere any des del període prepandèmia fins l’actualitat. El percentatge de turistes repetidors al municipi baixa al 2022 respecte el 2021 i el 2020 i se situa al voltant del 50% igual que l’any 2019.

Finalment, la valoració global del municipi en el qué s’allotgen no ha patit variacions en els darrers anys i se situa per sobre del notable.

Augment de les cerques en allotjaments i productes turístics

En la mateixa línia, els volums de cerca dels usuaris a Internet que monitoritza el LABturisme de la Diputació de Barcelona detecten un repunt important de l’activitat durant les darreres setmanes. Les cerques d’hotel del mercat espanyol mantenen un comportament positiu (+7%), en l’acumulat de les 10 primeres setmanes de l’any, respecte el mateix període del 2022. Les cerques des d’altres mercats per a aquesta tipologia d’allotjament són positives, destacant l’increment de l’interès des del mercat alemany (+15% de cerques respecte 2022).

Si s’analitza l’evolució de les cerques casa rural, s’observa una progressiva tornada a la normalitat prepandèmia i, per tant, la disminució de cerques del 2023 no s’interpreta com una possible caiguda de l’ocupació dels propers mesos, si es manté la tendència, tal com apunta l’estudi.

En càmpings, el volum de cerques es manté, molt similar als anys anteriors (+2% al mercat espanyol, respecte el 2022), i les tendències en les cerques de lloguer turístic (no tradicional), mostren una tendència molt positiva, tant des del mercat espanyol (+13%) com des del mercat francès (+21%).

Pel que fa a productes turístics, tenen un dinamisme i interès creixent els termes cultura (museu), gastronomia (restaurant i celler), platja, i benestar (spa)

Més informació: Dades de Labturisme Diputació de Barcelona