Plaça de Santa Isabel

L'Antic Camí Ral

L'eix que actualment formen els carrers dels Banys, del Centre i Calàbria és la fixació del camí ral medieval i de l'encara més antiga via romana que unia Vic i Barcelona.

Al voltant del què avui en dia és la Plaça de Santa Isabel, a la primera meitat del segle XIV, es començà a formar un veïnat de cases. Les cases s'anaren situant als límits del camí ral, ben a prop de la déu d'aigua termal i d'uns primerencs banys termals. A meitat del segle XIV es construí un complex termal més gran, segurament a la cantonada nord dels actuals carrers Banys i Caselles -aquest és el lloc on s'hostatjà el rei Martí l'Humà l'any 1400-, i la capella de Sant Joan i Sant Macari, just al costat, prop de l'actual carrer Figueral. Al voltant d'aquest conjunt i seguint sempre el traçat del camí ral, s'anà conformant el que la documentació del segle XV anomena "poble dels banys", on destacaven cases com les dels Mallol -actualment Can Raspall-, propietaris del segon edifici de banys de la Garriga.

Així doncs, el nucli que ha esdevingut la Garriga va anar creixent en direcció nord, de forma més o menys tortuosa, al voltant del camí ral, formant el que la documentació anomena "carrer de la Garriga". Al segle XVI, en cas de necessitat, la Garriga podia funcionar com una veritable vila closa, en què les cases feien de muralla i es tancaven els dos caps de carrer amb dues grans portes. Aquest creixement cap al nord culminà, entre els segles XVII i XVIII, amb la construcció de la nova església parroquial.

Tot i que des del segle XVII es comença a documentar l'obertura d'alguna altra via, com els carrers de Samalús i de Cardedeu, l'any 1808 el Baró de Maldà encara descrivia la Garriga bàsicament com un carrer allargassat amb les cases disposades a banda i banda del camí ral -que el mateix baró descriu com un camí fet de "rochs y pedras", en molt mal estat-.

Aquest camí ral continua actualment estructurant el centre de la Garriga, malgrat que, a partir de finals del segle XIX, els successius eixamples i urbanitzacions han fet estendre molt la taca urbana del poble. És aquest eix central de la Garriga i els seus entorns immediats el que podem veure en aquestes imatges, testimonis de la forta transformació que han sofert aquests espais fins als nostres dies.