Es presenta el projecte "La Garriga rural: a l'ombra del Modernisme?"

L’Ajuntament de la Garriga ha iniciat un projecte transversal per tal de potenciar, estudiar i donar a conèixer el passat i present rural del municipi.

El projecte, anomenat “La Garriga rural: a l’ombra del modernisme?”, vol millorar el coneixement i les investigacions històriques sobre la Garriga com a poble rural, i posar en valor alguns dels espais històrics relacionats amb la històrica agrícola del municipi.

El projecte es va presentar als mitjans el passat 30 de gener, en una roda de premsa al pati de la masia de Can Nualart. A l'acte, l'alcaldessa Meritxell Budó i el regidor de Patrimoni Albert Benzekry van exposar les principals línies d'actuació del programa.

Un dels objectius és recuperar la memòria (records, imatges, vivències) de persones grans que van viure els darrers anys d’un model econòmic i social que conservava moltes traces de la societat rural de segles enrere. En aquest sentit, ja s’han fet entrevistes amb persones relacionades amb el món de la pagesia, que han parlat de la vida, el treball, la família i l’esbarjo a la Garriga rural. Les entrevistes, enregistrades en format audiovisual, formaran part de l’arxiu del Centre de Documentació Històrica de la Garriga i, alhora, seran la base d’un documental sobre la vida i el treball a la Garriga fins als grans canvis de mitjans del segle XX.

La iniciativa també contempla l’edició d’un llibre d’història general de la Garriga, actualitzat, i fruit de la recerca d’un grup de treball impulsat des del mateix Ajuntament. Així mateix, també es pretén activar la recerca acadèmica sobre la Garriga rural, a través de la difusió del projecte als instituts per generar treballs de recerca sobre el tema.

Alhora, “La Garriga rural: a l’ombra del modernisme”, contempla millorar l’oferta de turisme cultural amb la creació de nous itineraris per posar en valor el patrimoni rural. Entre les rutes previstes destaquen, per exemple, recorreguts pel rec Monar, els voltants de Can Violí o pels secrets del passat del nucli urbà. D’altra banda, per fomentar el coneixement del treball a pagès, es programaran sortides familiars on el públic participarà en activitats com la fabricació d’oli o una verema popular.

Tota la informació sobre el projecte s’anirà publicant, puntualment, als mitjans de comunicació municipals.

Galeria: