Primer pla de catifes de Corpus

Els actes de celebració de Corpus comencen aquest cap de setmana, amb la inauguració de l'exposició "Corpus 2022" i la Trobada de Gegants.

L’Ajuntament i l’Associació Cultural Corpus de la Garriga han estat treballant conjuntament amb les entitats de cultura popular per recuperar la celebració d’abans de la pandèmia, això sí, amb algunes novetats que volen donar més protagonisme a la cultura popular i religiosa de la festa. Les colles que han participat en aquest procés són l’Agrupació Sardanista la Garriga, Els Geganters de la Garriga, La Garriga Balla, Grallarriga, ACR Front Diabòlic de la Garriga i Ball de Gitanes de la Garriga.

S’ha estat treballant amb l’objectiu que el Corpus pugui continuar sent la gran festa de la Garriga, amb capacitat per atreure la ciutadania local, però també persones que vinguin a visitar-nos, posant en valor tots els elements que singularitzen la festa de Corpus de la Garriga com són les catifes i les enramades, però també el patrimoni immaterial de cultura popular  de la festa i de la celebració religiosa.

El dissabte 11 de juny, la inauguració de la mostra tindrà lloc a la sala Andreu Dameson, a les 12 hores. Diumenge, el protagonisme serà de les gegantes i els gegants, que celebraran la Trobada amb la plantada a la plaça de Can Dachs, a les 10 hores, la cercavila,a les 11.30 hores, i els balls, a les 13 hores, a la plaça de l'Església.

La Fundació Maurí també ha preparat la conferència “La vessant patrimonial de la festa de Corpus”, a càrrec de Carles Riba Baños. Serà el dia 15, a les 20 hores.

Com a novetat, enguany Corpus comença per primer cop amb actes de lluïment a la plaça de l'Església el dijous dia 16 de juny, en acabar la missa de Corpus. La primera sortida del seguici festiu garriguenc al complet donarà el tret d’inici a les festes de Corpus amb l’exhibició de lluïment dels diversos balls i entremesos. Hi participaran el ball de diables, el capgrossos Ginesta i Clavellot, el Ball de Nans, el Ball de Gegants i el Ball de Cintes. La música anirà a càrrec de Grallarriga. En acabar, hi haurà Rebombori i ballada conjunta final.

Torna el concurs d'aparadors

Del 15 al 19 de juny, torna el Concurs d'aparadors, que tindrà el seu punt àlgid divendres 17 al vespre, amb l’EnGARRIGA’T a la zona centre, la festa del comerç amb botigues obertes, música i activitats culturals pels carrers.  Al vespre es faran sardanes al Passeig del Dr. Vich, on Ball de Gitanes i l’Agrupació Sardanista ensenyaran a ballar sardanes i danses populars amb la Cobla Sabadell. I a la nit, a Can Luna, concert de Corpus amb El Petit de Ca l’Eril, que arriba a la Garriga en els darrers concerts que tanquen la gira del seu vuitè disc.

Dissabte 18 de juny a la tarda,com a novetat, es farà l’activitat “Preparem els clavells”, en què les entitats que fan catifes, obren les portes perquè qui vulgui pugui col·laborar obrint els clavells i preparant-los per l’endemà.

També dissabte, tornarà a fer-se la tradicional enramada, hi haurà concert del Cor l’Aliança a la plaça de l’Església i tot seguit el seguici infantil.Les colles i seccions infantils dels diferents balls i entremesos faran la passada de la Vigília de Corpus de la mà de la colla infantil de Diables, dels Gegantons i del Ball de Cintes infantil . El recorregut  sortirà de la plaça de l’Església, passant pels carrers Can Xic Corder i Calàbria i retornant fins a Nostra Senyora de la Salut. També hi haurà Ball de Cintes, Gegantons, Diables i tabalers. La plaça del Silenci, a més, acollirà un sopar popular i el concert de Germà Negre.

Al barri de Dalt, es farà una botifarrada popular i un concert amb els Wisky Pichers.

Una trentena de catifes florals

Diumenge, 19 de juny, serà la jornada central de la celebració, amb l’Ou com Balla i les catifes que ompliran de color els carrers i places de la Garriga durant el matí. Durant el dia de Corpus es confeccionaran una trentena de catifes florals, on hi lluiran més de 250.000 clavells acompanyats d’altres tipus de flors i elements vegetals (en especial xiprer, bruc, terra de pi i esclòfia d'arròs).

També comptarà amb catifes convidades elaborades, una per membres de la ONCE i l'altra per l'Associació de Catifaire de Santa Coloma de Gramenet. A més de les catifes s'ornamentaran les escales de l'Església, la façana de l'Ajuntament, es faran els tradicionals altars de flors i un mural.

A la plaça de Can Dachs, tornaran a aixecar-se els castells amb els Xics de Granollers i altres colles convidades. I, durant tota la jornada, hi haurà portes obertes i visites al patrimoni de la Garriga: Can Raspall, el refugi antiaeri de l’estació, la Fundació Maurí, el jardí de la Casa Barbey i l’església de la Doma.

A la tarda, sardanes, Ball i Processó de Corpus pels carrers encatifats, que anirà encapçalada pel seguici festiu de la Garriga integrat pel Ball de Diables, el Ball de Nans, el Ball de Gegants, el Ball de Cintes i els Grallers, obrint pas a la comitiva religiosa i amb la participació de la Cobla Ciutat de Terrassa i l’Escolania Parroquial. Tancarà la processó el seguici religiós.

Per acabar i com no pot ser d’altra manera, la festa es clourà amb la tradicional clavellada.

Així, és el primer cop que hi haurà tres cercaviles (dijous, dissabte i diumenge), protagonitzades per tots els elements de cultura popular que van ser el fil conductor de l’espectacle Phantasticum, estrenat l’any passat al Teatre de la Garriga - El Patronat.

Podeu consultar tota la programació detallada a www.corpuslagarriga.org i www.visitalagarriga.cat.