Un nou itinerari resseguirà el recorregut del rec Monar de la Garriga, tot posant en valor aquest element patrimonial i explicant la importància que, durant segles, va tenir el regadiu al municipi.

L’itinerari es presentarà el proper diumenge 24 de març en un acte obert a la població, que podrà gaudir d’una ruta guiada de la mà de l’historiador Jaume Oliver, que també és el responsable de l’estudi del qual han sorgit els continguts de la ruta. La ruta començarà a les 11 hores des del Centre de Visitants.

Un cop inaugurat, l’itinerari passarà a formar part de l’oferta turística i cultural de la Garriga, i es podrà seguir a través d’un fulletó on hi haurà totes les indicacions.
 

El regadiu tenia tanta importància a la Garriga que, juntament amb el recorregut del Camí Ral, des del segle XIII i fins a la segona meitat del XIX, va determinar el creixement del nucli urbà, que sempre es va fer per sobre de la línia que marcava el rec Monar.

El rec, que agafa l’aigua del Congost sota la casa de Can Mas, molt a prop del terme del Figaró, al segle XV ja creuava tota la Garriga i va servir per regar una extensa zona d’horta, amb una comunitat de regants que havia arribat a agrupar 300 pagesos. Però el rec va néixer i va prendre el nom, de fet, d’una altra necessitat vinculada, paradoxalment, als conreus de secà: l’aigua del rec servia per fer funcionar els molins (molinar > monar) i del gra fer-ne farina. Només en segon terme, cap al segle XVI, va començar a servir per al regadiu i per a tantes d’altres activitats que es van generar al seu voltant. El regadiu a la Garriga va començar el seu retrocés a finals del segle XIX, quan la Garriga rural donava pas a la Garriga urbana.

L’itinerari guiat del rec Monar parteix del Centre de Visitants i avança cap al nord del municipi. La ruta permet conèixer el traçat del rec i alguns dels espais per on passa, com la plaça d’Antònia Sabater, les basses de Can Queralt o els safarejos del barri de Querol. La creació de l’itinerari guiat del rec Monar forma part del projecte “La Garriga rural: a l’ombra del modernisme?” que, entre d’altres objectius, contempla millorar l’oferta de turisme cultural i de posada en valor del patrimoni garriguenc. El projecte preveu també la creació d’un itinerari per l’entorn rural de secà de Can Violí, el Malhivern i el Pla de les parets, així com una ruta per la Garriga Secreta, que descobrirà els secrets rurals amagats al nucli urbà del poble.