Plaça de Can Dachs

Can Dachs, una plaça que no ho havia de ser

can-dachsFa 500 anys els grans patrimonis feien el mateix que fan ara: augmentaven la seva riquesa.

Per això, els propietaris de ca n'Oliveres, la masia que hi havia en aquest mateix indret aleshores -també eren propietaris de la gran masia del mateix nom que encara hi ha a Montmany-, van augmentar les seves possessions comprant nous terrenys i emparentant-se amb d'altres grans famílies. A finals del segle XVII, van casar la seva pubilla amb l'hereu d'una de les masies més importants de la Garriga: can Blancafort del Molí. Va ser en aquells anys quan la casa es va convertir en el gran casal que va arribar fins als anys 70 del segle XX i que podeu veure a la foto del dia del seu enderroc.

Els cognoms, sempre els dels homes, definien el nom de les cases. Quan una família no tenia fills varons havia de casar la pubilla amb l'hereu d'alguna altra casa i així, automàticament, la casa mare canviava de nom. Per això ca n'Oliveres encara va canviar dos cops més de nom, fins que el 1825 passà a anomenar-se can Dachs, el nom que ha arribat fins als nostres dies.

Ben entrada la segona meitat del segle XX, l'hereu de can Dachs, Ramon Dachs i Dachs, que havia estat alcalde del poble, va vendre la finca a un grup de particulars. La planificació urbanística del moment permetia l'enderroc de l'edifici per tal d'eixamplar el carrer, que en aquesta zona era molt estret. Tot l'espai que quedava lliure havia de ser ocupat per blocs de pisos.

Can Dachs es va enderrocar el 5 de desembre de 1975. Desapareixia una casa emblemàtica del centre de la Garriga -segur que, al vostre entorn, coneixeu casos semblants-, però una vegada a terra es va evidenciar el gran espai que quedava lliure, al mig del poble, i les enormes possibilitats d'ús públic que tenia. Per sort, l'Ajuntament se'n va adonar, i això, junt amb la pressió popular, provocà la suspensió de les llicències d'obres. Finalment, l'Ajuntament autoritzà la construcció dels dos blocs, a l'est i al nord, que encara ara podeu veure, i comprà la resta de l'antiga finca, deixant lliure l'espai. Així va néixer la plaça de Can Dachs.

L'any 2010 la plaça es va reurbanitzar i tancar als cotxes. Les obres van descobrir que per sota la plaça hi passava la via romana que fa 2.000 anys unia Barcelona i Vic passant per l'actual centre de la Garriga.

Un agraïment especial a l'ajuda i les informacions aportades per Albert Benzekry Fortuny

Senyalització del Patrimoni: Plaça de can Dachs

Senyalització del Patrimoni: Plaça de can Dachs