La Garriga rural: paisatges de secà

PAISATGES DE SECÀ

La Garriga és un poble que ha viscut de i per a l’agricultura durant molts segles. Les necessitats i els ritmes de vida i de treball de l’agricultura han configurat, al llarg de centenars d’anys, el territori, l’urbanisme, els paisatges i la societat garriguenca.

Però a la Garriga, l’agricultura, i també els reflexos d’aquella societat rural centenària, han desaparegut o han quedat invisibilitzats quasi per complet.

A través de tres itineraris –pel regadiu, pel secà i pel nucli urbà– us proposem descobrir camins, racons, patrimonis i històries secretes, per tornar a la vida aquella Garriga rural.

DESCARREGA'T EL TRACK!

La Garriga de secà és un mosaic de paisatges que té en la diversitat la seva riquesa

La Garriga tenia una de les zones d’horta, de regadiu, més gran de tota la comarca. Seguint el curs del Congost, el paisatge era verd gairebé tot l’any.

Però si ens haguéssim mirat la Garriga a vol d’ocell segurament hauríem vist en el Congost i la seva taca verda un efecte similar al que fan el Nil i el seu entorn quan ens mirem una foto d’Egipte: la major part de la Garriga era groga i marró. I és que la Garriga és, sobretot, una terra de secà. I la major part dels productes bàsics de subsistència a casa nostra (la farina, l’oli... el vi!) han sortit sempre dels espais de secà.

Ara bé, si, tot fent d’ocells, haguéssim fet un vol rasant i atent, també hauríem vist que no era ben bé així, que entre el groc i el marró també hi havia verd i, fins i tot, blau. I que els camps ressecats pel sol tenien més vida i més diversa que cap altre lloc del poble.

No teniu ganes de descobrir tota aquesta riquesa?

Plànol de l'itinerari

Descarregueu-vos més avall el fulletó de l’itinerari i descobriu els paisatges de secà de la Garriga pel vostre compte!

Preus i horaris

Es tracta d'un itinerari autoguiat, que podeu fer gratuïtament i pel vostre compte. Si us interessa, però, una visita guiada, consulteu aquí els preus i horaris

Galeria: