La Garriga rural: aigua i regadiu

L'AIGUA I EL REGADIU

garriga-naturalLa Garriga és un poble que ha viscut de i per a l’agricultura durant molts segles. Les necessitats i els ritmes de vida i de treball de l’agricultura han configurat, al llarg de centenars d’anys, el territori, l’urbanisme, els paisatges i la societat garriguenca.

Però a la Garriga, l’agricultura, i també els reflexos d’aquella societat rural centenària, han desaparegut o han quedat invisibilitzats quasi per complet.

A través de tres itineraris –pel regadiu, pel secà i pel nucli urbà– us proposem descobrir camins, racons, patrimonis i històries secretes, per tornar a la vida aquella Garriga rural.

DESCARREGA'T EL TRACK!

A la Garriga, l'aigua decidia fins i tot on es poden construir les cases

El regadiu tenia tanta importància a la Garriga que, juntament amb el recorregut del Camí Ral, des del segle XIII i fins a la segona meitat del XIX, va determinar el creixement del nucli urbà.

El rec Monar va servir per regar una extensa zona d’horta, però va néixer per fer funcionar els molins i després va servir per a tantes d’altres activitats que es van generar al seu voltant.

El regadiu a la Garriga va començar el seu retrocés a finals del segle XIX. La Garriga rural donava pas a la Garriga urbana. I aquest itinerari, que ressegueix en part el recorregut del rec Monar pel nucli urbà, serveix per conèixer una part importantíssima de la història de la Garriga que avui quasi passa desapercebuda als nostres ulls.

A més, si us animeu a caminar una mica més, podreu seguir el camí del Congost, en direcció al Figaró, envoltats de vegetació de ribera, fins la resclosa on comença el rec.

Plànol de l'itinerari

planol-itinerari-regadiu

Descarregueu-vos més avall el fulletó de l’itinerari i descobriu la Garriga de regadiu pel vostre compte!

Video

Video VOTV: La Garriga presenta un itinerari pel recorregut del rec Monar

Preus i horaris

Es tracta d'un itinerari autoguiat, que podeu fer gratuïtament i pel vostre compte. Si us interessa, però, una visita guiada, consulteu aquí preus i horaris

Galeria: